Je ziet een woning en laat dat nét de woning zijn die zo goed als aan alle criteria van jullie voldoet. Ja en dan! Nu moet je gaan bieden, wat is een reëel, moet ik gaan overbieden, is de vraagprijs wel marktconform. Wij zien helaas te vaak dat serieuze kandidaat-kopers onder druk worden gezet: “Er zijn al biedingen, er wordt al geboden boven de vraagprijs, er zijn wel 12 kandidaten die interesse hebben, etc.”. Om jullie te helpen geven wij hieronder enkele tips.
Tips van Zopfi Makelaardij over hoe bepaal je als potentiële koper welk bod:
- Doe niets met alle “commerciële” opmerkingen van verkoopmakelaars en neem ze voor kennis aan. Ga daar zeker niet op in. Je kunt gewoon niet checken hoeveel kijkers er zijn en welke biedingen er al liggen. M.a.w. is de verstrekte info wel correct?
- Zoek vooraf alle info op die je kan vinden over een woning. Belangrijk onderdeel hierbij is het Kadaster. Als particulier kan je via het Kadaster gewoon transacties (KOOPSOMMEN) opvragen over een bepaalde postcode. Zo krijg je van een straat alle recente verkopen te zien en weet je wat gemiddeld een woning heeft opgebracht. Helemaal handig als het om een straat of locatie gaat met dezelfde woningen. Zo heb je inzicht wat er maximaal of wat er gemiddeld voor een woning werd betaald. Met behulp van het kadaster krijg een beter en juist beeld over de waarden. Wat kost het kadaster voor koopsominformatie: slechts € 3,35. https://www.kadaster.nl/producten/woning/koopsominformatie?
- Vraag de verkopend makelaar altijd om de Vragenlijst. Die moet er altijd zijn. Dat gaat over de mededelingsplicht van de verkoper: wanneer is een dak vernieuwd, wat is wel/niet geïsoleerd en wanneer, zijn er lekkages bekend of gerepareerd, zijn er kozijnen vervangen, hoe oud is het schilderwerk aan de buitenzijde, etc. Controleer altijd het bouwjaar van de cv. Vaak komt deze niet overeen met wat in de Vragenlijst staat. Die mededelingsplicht heeft een verkoper. Als koper moet je vragen stellen en dat kan bijv. handig a.d.h.v. de Vragenlijst. Je hebt als kandidaat-koper immers onderzoek plicht. Tip hierbij: als wij aankoopmakelaar zijn, blijkt uit praktijk, dat veel vragen NIET of onvolledig zijn ingevuld. Dus zorg in dit geval voor antwoorden en/of bewijzen (bijvoorbeeld aankoop keuken, badkamer, cv.).
- Waardeverklaring van de verkopend makelaar. Een waardeverklaring is géén taxatie. Een waardeverklaring is een bevestiging van een verkopend makelaar waarin hij/zij aangeeft wat hij/zij denkt dat een woning opbrengt. Deze waarde wordt door niemand gecontroleerd op juistheid zoals bij een taxatie (NWWI). Soms worden er referentiepanden opgegeven door de makelaar, maar dat is vaak “appels met peren vergelijken”. Vraag je dus af “Waarom geeft een verkopend makelaar mij informatie waarin staat wat ik zou moeten gaan bieden”.
- Laatste tips: volgt niet je emotie en kijk niet te veel door een roze bril. Denk realistisch na, gebruik o.a. bovenstaande tips en bepaal dan pas duidelijk HOEVEEL je maximaal wilt gaan bieden en houd je daar dan ook aan.
Wij hopen dat bovenstaande tips je een beter inzicht geven welk bod je uiteindelijk maximaal wil gaan uitbrengen. Ervaar je het alsnog als moeilijk, schakel dan Zopfi Makelaardij in voor de aankoop. Onze makelaars weten hoeveel de woning waard is en onderhandelen scherp om deze voor jou te kopen.