Je vindt het vast heel spannend als je naar een woning gaat kijken. Alles is nieuw, je wilt zoveel mogelijk in je opnemen, kijken of er beschadigingen zijn, zijn er lekkages, hoe is het schilderwerk en de staat van de kozijnen. En dan wil je ook nog inschatten of je meubels wel passen.
Hieronder TIPS waar je zeker op moet letten:
- Lees de woningtekst goed van de verkopend makelaar en vraag altijd Vragenlijst die door de verkoper is ingevuld. Hierin staan veel vragen die naar eerlijkheid beantwoord zijn. Bijvoorbeeld: zijn er reparaties geweest aan daken en/of goten, zijn er lekkages, hoe oud is het schilderwerk, hoe oud is de cv en zit er onderhoud op, etc. Het gaat hier om de mededelingsplicht van de verkoper.
- Verken vooraf aan de bezichtiging de omgeving. Zijn er voldoende voorzieningen in de omgeving (scholen, winkels). Hoe zit het met de parkeergelegenheid (controleer dan vooral rond 18.00 uur als de meeste bewoners thuis zijn).
- Neem de tijd voor de bezichtiging. Makelaars geven soms vooraf al aan dat je 20 minuten krijgt. Dus laat je niet uit de woning jagen! Een auto die vele malen goedkoper is koop je ook niet in 20 minuten.
- Maak gerust foto’s tijdens de rondleiding. Niet alles staat op de foto’s in de presentatie van de verkopend makelaar. Zo kan je later altijd bepaalde dingen nog een keer bekijken. Vraag wel aan de makelaar of hij/zij daarmee akkoord gaat.
- Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen. Achterstallig onderhoud brengt extra kosten met zich mee. Dus doe gerust ramen even open om de staat aan de buitenzijde te controleren. Kozijnen op het zuiden of zuidwesten: op deze zijden staat heel vaak regen én zon en zullen dus vaker onderhoud vragen dan bijvoorbeeld kozijnen op het noorden.
- Kijk ook goed naar de keuken en de apparatuur. Hoe is de staat van de koelkast en de magnetron aan de binnenzijde. Werken alle gaspitten of heeft de inductiekookplaat (glas) geen scheurtje. Werken de lades goed, zien de lades en kastjes van binnen er goed uit, is het keukenblad niet beschadigd.
- Controleer gerust of de afvoeren van wastafels en toiletten goed doorlopen. Holklinkende wandtegels in een badkamer kunnen duiden op een slechte hechting waardoor vocht achter de tegels kan komen en deze verder los geraken. Hoe je dit doet? Controleer vooral de ruimte bij het ligbad en/of douche door met je vingers te tikken op enkele wandtegels. Staande voegen in de badkamer mogen niet gevoegd zijn maar moet worden gekit. Zijn ze gevoegd dan kunnen haarscheurtjes ontstaan in de wandtegels door temperatuurwisselingen in de badkamer.
- Vraag om een energielabel. Die geeft aan of er verduurzamingsmaatregelingen getroffen moeten worden. Hier geldt: hoe duurzamer de woning, hoe lager de energiekosten zijn. Heb je een label lager dan B of C dan moet je investeren in verduurzamen en dat brengt kosten met zich mee. Denk aan zonnepanelen, isoleren van het dak en of het aanbrengen van een (hybride)warmtepomp (soms geven gemeentes zelf hiervoor ook subsidie).
- Heb je na de bezichtiging nog vragen voor de verkopend makelaar, stel deze dan bij voorkeur via e-mail en vraag of de makelaar deze ook via e-mail beantwoord. Dan liggen de antwoorden ook vast. Aan antwoorden als “ik denk of verwacht het wel” heb je niet veel. Dus vraag om concrete antwoorden. Ook facturen van bijvoorbeeld nieuwe dakbedekking zijn bewijzen.
Tot slot: Denk niet dat je brutaal bent of achterdochtig door zaken te controleren of na te vragen. Je gaat misschien een flinke investering maken en dan wil je niet voor (financiële) extra lasten komen te staan of verrassingen.
Vind jij het te moeilijk om op zoveel zaken te moeten letten of ontbreekt de ervaring? Schakel dan Zopfi Makelaardij in. Dan kan jij als potentiële koper rustig rondkijken en ons als aankoopmakelaar alle stukken laten opvragen en beoordelen die van belang zijn en uiteraard de bouwkundige staat laten controleren.